translate - traduire

pondělí 28. července 2014

Za vaši a naši svobodu

vyšlo na literární.cz, 28. července 2014

Manifestanti drželi tento transparent.
Rok 1968 znamenal tragédii českého národa a pohnul osudy mnoha jedinců. Neměli by být v souvislosti s tímto rokem zapomenuti. Rádi bychom ve zkratce zmínili osm statečných lidí, kteří protestovali na Rudém náměstí proti ruské okupaci Československa.

Prošli si svým utrpením, křížovou cestou. Proč jim dosud nikdo v nové demokratické České republice veřejně nepoděkoval? Proč tato jména nejsou v učebnicích dějepisu? Proč je nikdo nezná?

Dne 25. srpna 1968 byl obyčejný letní den. V parku si hrály děti, čestná stráž u mauzolea pevně a neochvějně střežila a chodci (i v tento čas) pospíchali za svými všedními starostmi. Na Rudém náměstí toho dne v Moskvě začal protest.



Protest začal v pravé poledne a sešlo se na něm celkem osm lidí. Sešli se k protestu proti invazi vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do tehdejšího Československa. Z osmi lidí dnes známe v České republice především jednu: Natalii Gorbaněvskou.

Bylo jich ale osm, „osm statečných“, kteří v brežněvovském Sovětském svazu učinili něco tak nesamozřejmého.

Byli to: Konstantin Babickij, Vadim Delone, Vladimir Dremljuga, Viktor Fajnberg, Natalia Gorbaněvská, Pavel Litvinov, Larisa Bogorazova a Taťána Bajevová.

Shromáždili se u místa zvaného Lobnoje mjesto, což je kamenná plošina nacházející se před chrámem Vasilia Blaženého na Rudém náměstí.

Měli s sebou malou československou vlaječku a transparenty s různými hesly včetně:

Ztrácíme naše nejlepší přátele

Ať žije svobodné a nezávislé Československo!

Hanba okupantům

Ruce pryč od ČSSR

Za vaši a naši svobodu

Svobodu pro Dubčeka

Na tom místě stáli pouze několik minut. Tajná policie KGB je napadla, naložila do aut a převezla na policejní stanici. Československá vlajka byla na místě zničena a transparenty zabaveny.

Zadržení byli odsouzeni k několikaletým trestům vězení, k pobytu v pracovních táborech nebo ve vyhnanství. Po propuštění většina z účastníků protestu emigrovala.

V roce 2013 se vrátili do jiného Ruska protest zopakovat. Jejich akce proběhla pokojněji než v roce 1968. Přesto ruská policie zadržela desítku lidí, kteří si přišli připomenout sovětskou invazi do Československa a žádali zároveň větší svobodu v současném Rusku.

Českou diplomacii zásah policie překvapil – ruské straně podala nótu.

Portrét básníka Vadima Delona otiskneme ve středečním vydání Literární.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat