translate - traduire

úterý 15. července 2014

Sarkozy jako prezidentův vězeň

Sarkozy jako prezidentův vězeň 

vysíláno v Českém rozhlase Plus, Názory a argumenty, dne 15. července 2014

sarkozy politique fiscale Une première historique ! Lex président Nicolas Sarkozy placé en garde à vue
Kdy půjde Sarko sedět?
Tradičního defilé při svátku dobytí Bastily se 14. července na Elysejských polích zúčastnilo na osmdesát zemí z celého světa. Bylo jich tam dosti: 4.000 vojáků, 285 vozidel, 54 letadel a 36 helikoptér. Výměna názorů nad třemi Alžířany, kteří měli reprezentovat „hrdinné vojáky Velké války“ nakonec ale zapadla ve víru bubnů. A jednom prezidentském faux pas.

Přitom to byla skvělá příležitost zase po čase vyzdvihnout to, co se ve Francii rádo vidí. Totiž francouzská velikost. Generál Hervé Charpentier to připomněl, když obhajoval účast právě oněch tří alžírských vojáků v maskáčích. „Bylo by nepřijatelné Alžírsko nepřizvat,“ řekl pevně generál. „Mezi 173.000 střelci, spahii, africkými ostřelovači a zuávy během Velké války padlo za Francii 28.250 vojáků na poli cti a slávy, a více než polovina jich byla zraněna,“ připomněl Hocine Bouares, předseda asociace harkijů.

Ne všichni si ale myslí, že tito vojáci padli na „poli cti a slávy“. Abderrezak Mokri, šéf Společenského hnutí za mír, odnože muslimských bratrů, připomíná, že alžírští vojáci nešli do války jako „suverénní národy nebo o své vůli“. „Byli tam nahnáni,“ pravil vzdorně. A dokud se Francie neomluví Alžírsku za příkoří kolonizace, nehodlá svá slova brát zpět.

To prezident François Hollande ve svém v pořadí třetím velkém rozhovoru svého mandátu, by jistě rád vzal zpět slova, jež pronesl trochu zbrkle. Dva novináře přijal ve své pracovně Elysejského paláce u vejcovité stolu. Vzal si na to překvapivě brýle, aby vypadal vážněji, snad tím chtěl udělit novinářům i jistou pedagogickou lekci.

To se ale vůbec nepovedlo. Na otázku, jak vidí současné potíže bývalé hlavy státu, Nicolase Sarkozyho, zapleteného v sérii korupčních skandálů, zahájil úvahou: „Nebudu to komentovat. proč? Protože jsem prezidentem republiky.“ Ale potom na to jakoby náhle zapomněl, když dodal, že „presumpce neviny“ platí pro každého, od „nejskromnějšího občana až po toho, kdo vykonával tu nejvyšší zodpovědnost“.

A pak to přišlo, a zaznělo to jako přežblept: „Každý by si měl být jist, že je vězněm… je považován za nevinného, než bude odsouzen.“ Echo poledního interview, které přenášely dvě nejdůležitější televize – TF1 a France 2 – dorazilo i do zahrad pražského Buquoyského paláce, kde se hosté tlačily u plných stolů, na oslavě státního svátku na francouzském velvyslanectví. „Nejlepší z nejhorších,“ odtušila na jeho adresu na pražské oslavě dáma, a napíchla si párátkem malý kousek rostbífu.

„Co prozrazuje tento lapsus o skutečném stavu prezidentova myšlení?“
ptá se bulvární Closer, který před časem zveřejnil informace o prezidentově poměru s mladou herečkou. Co to vlastně vypovídá o stavu samotné Francie, jež má na čele muže, jenž působí sice přátelsky, ale spíše jako trochu popletený školní inspektor?

Ano, zdá se, že by prezident patrně nejraději viděl svého potenciálního soka z roku 2012 proti příští volby – někde hodně daleko. Je si ale opravdu jistý, že by mohl Sarkozy ve vězení skončit? Nic není méně jistého.

Zatím se ale podle posledního výzkumu veřejného mínění - agentury Ipsos pro týdeník Le Point, publikovaného dnes, prezident Hollande o dva body poskočil. Oněch 20% popularity je ale stále zatraceně málo. Sarkozy ale už začal konečně vážně klesat – o celých sedm bodů.

Zatím ale ještě není prezidentský vězeň.

Žádné komentáře:

Okomentovat