translate - traduire

úterý 8. července 2014

Konec Sarkozyho?

> politika > Francie > vyšlo v Mladé frontě Dnes, dne 2. července 2013, s. 11.


Zpráva  přišla jako blesk z čistého nebe. Bývalý prezident Francouzské republiky Nicolas Sarkozy byl odvezen k výslechu na justiční policii do Nanterre! Šok? Po pravdě řečeno, zdaleka ne. Čekalo se to každou chvíli… Otázkou ovšem stále zůstává, zda je to pro něj definitivní – politický konec.

Nic není méně jisté. Sarkozy byl již u výslechu jednou, koncem března loňského roku v Bordeaux. Šlo o svědectví v aféře Liliane Bettencourtové, majitelky společnosti L´Oréal, jež měla financovat jeho kampaň v roce 2007. Soudce Jean-Michel Gentil tehdy vypadal hodně „na koni“. Nakonec se ukázalo, že jedno svědectví bylo zmanipulované. Svědek proti Sarkozymu byl na svatbě soudce.

Sarkozy se měl podle zpráv podílet na „ovlivňování vyšetřování“ a „zneužití pravomocí“. Sám je zamotán v šesti korupčních aférách, a tyto aféry mu nyní brání v politické návratu, o němž se tolik spekuluje. Jedna z afér – totiž vyšetřování, zda diktátor Muammar Kaddáfí podpořil Sarkozyho svými milióny, opět na prezidentskou kampaň v roce 2007, rozhodlo o nasazení odposlechů.

Policie mimo jiné šetří, zda nenabízel lukrativní posty soudcům výměnou za únik informací z vyšetřování, čímž se snažil vyšetřování uniknout – alespoň po vlnových délkách. Pokud se nynější obvinění prokážou jako oprávněná, může si bývalý prezident Sarkozy odsedět až deset let a bude muset zaplatit na 150. 00 euro. Ale již samotné zadržení neznamená, že se tomu tak stane. Je tu stále, jako v jiných případech (zatčení a obvinění Dominiquea-Strausse Kahna, bývalého šéfa MMF) presumpce nevinny.

Do spisů dnes nikdo soudcům nevidí, a právě z určitých „úniků“ je obviňován sám Sarkozy. Napoví jistě způsob a délka vyšetřování. A některé obvinění se mohou ještě znovu otevřít – nikdo ho ale nebude moci obvinit z činů za dobu jeho prezidentského mandátu. A potom je tu politický kontext.

Část jeho stoupenců spustila kanonádu útoků proti způsobu zadržení. Vyzývají i k demonstracím na podporu. Donedávna byl Sarkozy opředen gloriolou „sjednotitele pravice“, a v průzkumech si stojí stále vysoko. Sama pravice je ale v rozvalu. Bývalý předseda Jean-François Copé odstoupil pro podezření z přeplacených faktur pro spřátelenou společnost Bygmalion. Stranu pro lidové hnutí (UMP) nyní vede triumvirát bývalých premiérů: Rafffarin-Juppé-Fillon.

Navzdory tomu, že generálním sekretářem UMP byl jmenován Sarkozyho věrný Luc Chatel, Sarkozyho by někteří v UMP už neradi viděli. Pokud se z toho dokáže Sarkozy vylízat, bude to opravdu velký zázrak, a část pravice bude slavit úspěch – první červencový den to ale takto právě nevypadá.

Zdá se to být opravdu konec Sarkozyho. Ale ještě není všem dnům konec.

Žádné komentáře:

Okomentovat