translate - traduire

úterý 23. října 2018

Trumpův nukleární hazard nemíří na Moskvu. Rakety míří na Peking!

> politika mezinárodní > nukleární válka > komentář vyšel na EuroZprávy, dne 22. října 2018.

Pro ty, kteří se domnívají, že vypukne nová „studená válka“, k níž lze najít mnoho staronových příznaků, se probudili o víkendu s pocitem, že tenhle film už jednou viděli. Jenže prezident Trump, obvykle velmi nevyzpytatelný, hraje ve filmu zcela novém, který poskočil o výrazné čtyři dekády dále.

Vypadá to jako nějaký filmový remake. Téměř čtyřicet let poté, co prezidenti Ronald Reagana a Michail Gorbačov, stojící na čele dvou ideologicky konkurenčních mocností, respektive USA a SSSR, podepsali v roce 1987 smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), v rozsahu doletu od 5000 do 5 500 kilometrů, vypadá to od soboty jinak. Americký prezident Donald Trump s odkazem na porušování smlouvy ze strany Moskvy ohlásil v sobotu v Nevadě, že USA se ze smlouvy stahují.


Ti, kdo si pamatují ten starý svět, rozdělený železnou oponou, mají ještě v paměti tváře, méně již výroky. Připomeňme si je. Prezident Gorbačov koncem roku 1987 triumfálně ohlásil: „Nechť se 8. prosinec 1987 stane datem, který bude zapsán do historických knih – datum, které označí rozhodující předěl v historii mezi érou vzrůstajícího rizika nukleární války a mezi érou demilitarizace lidského života.“

Americký prezident Reagan při té příležitosti řekl poněkud pragmatičtěji: „Můžeme jenom doufat, že tato historicky významná dohoda nebude cílem sama o sobě, ale naopak začátkem fungujícího vztahu.“ Vztah se po letech proměnil, nic není jak bylo. „Čas oponou trhnul… - a změněn svět! kam, kam padlo lidstvo staré?“

O tom, jak tento vztah ve světě od nástupu nových vládců, ale zejména od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa funguje, ve skutečnosti vypadá, se mohou přesvědčit politici a občané nejen v Rusku, Evropě, ale doslova po celém světě. Svět se ale po čtyřiceti letech změnil tím způsobem, že neplatí nejen bipolární rozdělení na svět komunistický a kapitalistický, ale ani slavný výrok Jana Wericha, že přece „Shakespeare byl veliký básník“. Dnes se dá pochybovat doslova o všem, a o všech. I o citátech ze Shakespeara.

Podle Jense Stoltenberga, generálního tajemníka NATO, Rusko má v současné době k dispozici raketu Novator 9M729, srovnatelnou s ruskými raketami moře-země na krátkou vzdálenost, ale schopnou udeřit cíle v doletu od 500 do 5 500 kilometrů, což zakazuje právě smlouva INF. Rusko to odmítá ústy svých představitelů, mluvčího Sergeje Rjabkova, místopředsedy zahraničních věcí, nyní ve funkci, který mluví o „nepřijatelném ultimátu“, o témže mluví v zásadě i Michail Gorbačev, historický vůdce Sovětského svazu, který považuje Trumpův krok za „nedostatek moudrosti“ a připojuje pateticky: „Washington nerozumí tomu, k čemu to může vést?“ Všichni, kteří podle Gorbačova „s láskou vzpomínají na svět bez nukleárních zbraní“ by měli přesvědčit Američany, aby „ochránili život na zemi“.

Žádné komentáře:

Okomentovat